Reizen AziŽ
HomeContactNieuwsbrief
Landeninformatie Sri Lanka
Landeninformatie Sri Lanka

Sri Lanka "parel van de Indische Oceaan"

Landinformatie Sri Lanka | Reisgidsen | Landkaarten |
Sri Lanka is een eiland van 430 km lang en 225 km breed. Het ligt ten zuiden van India in de Indische Oceaan. In het verleden regeerden afwisselend de Portugezen, Nederlanders en als laatste de Engelsen, tot Sri Lanka in 1948 onafhankelijk werd. Dit koloniale verleden is nog te zien in de architectuur (kerken en gebouwen), eten, namen, de taal en diverse regels. In 1972 werd Ceylon (de Britse naam) een republiek en veranderde de naam in Sri Lanka.Het eiland heeft niet alleen de vorm van een parel, het is het ook! De landschappen zijn zeer afwisselend met prachtige stranden, bergen, dichte wouden, watervallen, theeplantages en rijstvelden. Sri Lanka heeft ca. 425 soorten vogels waarvan er 250 inheems zijn, ca. 3.000 plantensoorten waarvan een groot deel inheems en uiteraard de Indische Olifant. Het land heeft een rijke cultuur waarvan het Boeddhisme en HindoeÔsme het belangrijkst zijn. Er zijn dan ook veel tempels, moskeeŽn en beelden te zien. Vanwege het klimaat liggen in de hooglanden veel theeplantages. Wie kent niet de beroemde "Ceylon thee". Tijdens een bezoek aan een theefabriek krijg je uitleg over het fabricageproces.Sri Lanka is een ideaal land om rond te reizen maar de verkeerssituaties zijn nogal ongedisciplineerd waardoor je ontzettend moet uitkijken. Het is dan ook raadzaam om een georganiseerde rondreis te boeken of een auto met chauffeur te huren.Helaas heeft Sri Lanka al jaren te kampen met onlusten met de Tamils. De tsunami in 2004 heeft de situatie er niet beter op gemaakt. Toch vinden de ongeregeldheden met de Tamils voornamelijk in het noorden plaats, waar de meeste toeristen niet komen en is het land volop bezig het toerisme weer aan te trekken. Dit is een goede zaak want dit schitterende land verdient het om door veel toeristen bezocht te worden.

Reisgidsen Sri Lanka

Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen en landkaarten zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming Sri Lanka.
Reisgids Sri lankaNederlandstalige reisgidsen al verkrijgbaar vanaf 19.95 >>

Bezienswaardigheden Sri Lanka

Colombo

Colombo is de commerciŽle hoofstad van Sri Lanka. Het is een drukke, chaotische maar tevens moderne zakenstad met veel verkeer. Fietsen, brommers, tuk-tuk's, auto's, taxi's en bussen rijden kris kras door elkaar. Door de vele uitlaatgassen kan het zeer benauwd zijn. Colombo is een mix van moskeeŽn, tempels, Boeddhabeelden, koloniale huizen, hedendaagse kantoorgebouwen, winkelcentra, restaurants, bars, cafs, casino's en bioscopen.

Pettah Bazaar

Pettah Bazaar is een van de oudste districten van de stad. In de overvolle, drukbezochte kleine straatjes zijn honderden winkeltjes en kraampjes gevestigd. Er is hier echt van alles te koop o.a. boeken, fruit, groente, handtassen, horloges, kinderkleding, kruiden, schoenen en sieraden. Elke straat heeft zijn eigen soort handel. Zo vindt je b.v. in Keyzer Street huishoudelijke goederen, in Sea Street goudhandelaren en in Prince Street glas, spiegels en elektrische apparaten.

Gangaramaya Buddhist Temple

Gangaramaya is de grootste en belangrijkste Boeddhisten tempel in Colombo. Het omvat o.a. pagodes, museum, bibliotheek, relikwieŽnkamer, aalmoezenhal en klaslokalen. Als je de hoofdtempel binnenkomt zie je tientallen kleurrijke beelden die rijken van de vloer tot zelfs aan het plafond. In een van de hallen staat een grote gouden Boeddha waar pasgeboren baby's naartoe worden gebracht om door de monniken te worden gezegend. Het museum is bekend vanwege de waardevolle kunstwerken, gigantische slagtanden, beelden en geschenken. In de Relic Chamber zijn diverse Jataka schilderijen en gouden beelden te zien die zijn geschonken door o.a. China, Japan, MaleisiŽ, Singapore en Thailand. Tegen een kleine donatie krijg je een rondleiding en kun je een zegening ontvangen.

In het verleden stond Menika, de huisolifant, bij de ingang. Tot groot verdriet van de Boeddhistische monniken, die gek op haar waren, is Menika op hoge leeftijd overleden. De tempel is zeer bekend vanwege de religieuze processie waarbij Menika de trots was. Op 3 februari 2010 is zij begraven.

National Museum

Het Nationale Museum uit 1877 is het oudste en grootste museum van het land. Het toont de fascinerende maar ook bloederige geschiedenis van Sri Lanka. In het museum wordt o.a. tentoongesteld; aardewerk, juwelen, munten, antieke meubels, houten en ivoren beelden, fresco's, Singalese en Europese kunstwerken en zeldzame traditionele maskers. In de bibliotheek is een collectie van meer dan 4.000 palmblad manuscripten en ca. 500.000 boeken. Op de 1e verdieping is een Puppetry (poppenspel) en Childrens museum.

Wolvendaal Church

De Wolvendaalkerk (Nederlands Gereformeerde Kerk) is in 1749 door Nederlanders gebouwd. Het is het belangrijkste Nederlandse gebouw op Sri Lanka. De naam Wolvendaal is nogal misleidend. In de tijd dat het gebouwd werd liepen er veel jakhalzen rond die door de Nederlanders waarschijnlijk voor wolven werden aangezien. Ook ligt de kerk niet in een dal maar staat het op een heuvel. Op het hek rondom de kerk is het VOC logo te zien. De muren van de kerk zijn 1,5 m dik. In het archief liggen oude documenten en staan tientallen waardevolle boeken uit die tijd. Er vinden nog wekelijks kerkdiensten plaats.

Dutch Period Museum "Museum voor de Hollandes"

Het Hollands Nationaal Museum uit de 17e eeuw was oorspronkelijk het woonhuis van een Nederlandse gouverneur in de wijk Pettah. In de VOC-tijd was het een weeshuis. Tijdens de moesson in 1971 stortte een van de muren in en moest het gebouw ontruimd worden. Daarna was het niet duidelijk wat er met het gebouw zou gebeuren. Jaren later werd begonnen met de restauratie en in 1982 werd het museum geopend. Er zijn o.a. historische documenten, munten, kostuums, wapens, koloniale meubelen en kunstvoorwerpen te zien. In de binnenplaats is een tuin waar nog een originele stenen waterput staat.

Negombo

Negombo is een druk en levendig vissersplaatsje. In koloniale tijden waren de Nederlanders ook hier te vinden wat te zien is aan het fort, de diverse kanalen en kerken. In de 18e eeuw werd in Negombo kaneel verbouwd, het beste kaneel ter wereld. Het Dutch Canal (Hamilton Canal) is speciaal gegraven voor het vervoeren van het kaneel en andere specerijen. Door de gunstige ligging (ca. 10 km van het vliegveld) werd Negombo al gauw een bekende strandplaats. Er zijn diverse hotels en lange, brede zandstranden waar je naast zonnen en zwemmen ook kunt duiken, snorkelen, zeilen, windsurfen en kitesurfen. Of je kunt gaan fietsen langs de vele kanalen. Negombo wordt ook wel "Little Rome" genoemd vanwege de vele RK kerken.

Galle - WHS

Galle is een oude handelsstad en was eeuwenlang een belangrijke vestingstad. De VOC heeft in 1663 het Galle fort veroverd van de Portugezen waarna het werd uitgebreid en versterkt. Het fort is een van de best bewaarde forten in AziŽ en lijkt wel een Nederlands Openluchtmuseum. Binnen de muren van het fort bevinden zich in de smalle straatjes diverse accommodaties, antiek-, souvenir- en kruidenwinkels, een kerk, postkantoor en diverse musea. De accommodatie bestaat uit hotels en voormalige villa's die in koloniale stijl gerestaureerd zijn. Op de vloer van de Nederlands Hervormde Kerk liggen grafstenen met Nederlandse namen en onder de kerk ligt een grote grafkelder. Het Maritiem museum is gevestigd in een oud kaneelpakhuis. Aan alles in het fort is te zien dat de Nederlanders hier geleefd hebben met namen als Leynbaan Street, Point Utrecht Bastion en Akersloot Bastion maar ook aan het VOC wapen met het jaartal 1669 dat boven een van de toegangspoorten hangt. In 1659 is het VOC schip Avondster in de haven van Galle gezonken. Je kunt op de metersdikke vestingmuur wandelen waarbij je uitzicht hebt op Galle en de zee. Sinds 1988 staat het Galle fort op de Werelderfgoedlijst.


Yala National Park (Ruhuna)

Yala National Park is het tweede grootste park in Sri Lanka en het meest bezochte. Het 979 km grote park is verdeeld in 5 blokken waarvan alleen blok I (Yala West of Ruhuna) en blok II (Yala East voor bezoekers toegankelijk zijn.Yala is vooral bekend vanwege de grote populatie luipaarden. Ondanks dat het park in een droge omgeving ligt heeft het veel watervoorzieningen zoals waterpoelen, kleine meren en lagunes. In het oosten grenst het park aan de zuidoost kust waar zeeschildpadden nestelen. Naast luipaarden en veel olifanten (badend in de meren) leven hier Axishert, Sambar (hert), Muntjakhert, Hoelman (aap), jakhals, Pangolin, watervaraan, wild zwijn en moeraskrokodillen. Er zijn meer dan 120 vogelsoorten waaronder de zeldzame zwartnekooievaar, Indische kuifarend en kleine Groensnavelmalkoha. In februari zijn er veel vlinders te zien. Van 1 september tot 15 oktober is het park gesloten.

Nuwara Eliya "Little England"

Op ca. 4 uur rijden van Colombo kom je via een prachtige heuvelachtige route door de theevelden in Nuwara Eliya. In de 19e eeuw werd het door Britse kolonisten gesticht vanwege het klimaat. Het heeft een totaal ander klimaat dan de hete kust, de temperatuur is hier gemiddeld tussen 16C en 20C overdag en 's avonds koelt het af. Door de vele regen zijn de heuvels altijd groen. Het is tegenwoordig nog steeds typisch Engels wat duidelijk te zien is aan de huizen in Victoriaanse stijl, de pubs, tuinen, straatnamen en cricketvelden. Om dit karakter te behouden worden nieuwe huizen en gebouwen in dezelfde stijl gebouwd. Met een ligging op 1.896 m hoogte is Nuwara Eliya de hoogst gelegen plaats in Sri Lanka. Als theestad is een bezoek aan een theefabriek een must. Verder kun je in de prachtige omgeving wandelen, golfen of paardrijden.

Royal City of Kandy - WHS

Tempel of the Tooth

Kandy is een oude koningsstad, gelegen in een vallei tussen diverse bergen. Het is een belangrijke stad voor boeddhisten vanwege de Dalada Maligawa, de Tempel van de Tand. In de grootste tempel van Sri Lanka wordt de tand van Boeddha bewaard maar de tand wordt nooit getoond. Het schijnt dat er maar een paar mensen zijn die de tand ooit hebben gezien. Wel is er 3 keer per dag een ceremonie waarbij het gouden kistje waar de tand zich in bevindt wordt getoond. Verder zijn er diverse Boeddha beelden, schilderijen en zie je veel Lotusbloemen die aan Boeddha worden geofferd. Tijdens de jaarlijkse processie "Esala Perahera" in juli/augustus, zie je prachtig versierde olifanten, dansers en drummers in een urenlange optocht voorbij komen. In het verleden werd de tand tijdens de processie op een olifant meegedragen maar tegenwoordig blijft het in de tempel.

Royal Peradeniya Botanical Gardens

De Royal Peradeniya Botanical Gardens is in 1821 door de toenmalige Britse gouverneur tot botanische tuin uitgeroepen. Op een oppervlakte van 60 ha staan tientallen soorten bomen waaronder de Giant Fig en Giant Bamboo en zijn er meer dan 400 soorten inheemse tropische flora en exotische planten te bewonderen. Naast een Japanse tuin is er een cactuskas, plantenkas, orchideeŽnkas en een specerijentuin. In de tuinen leven meer dan 80 soorten vogels en vlinders. Het is dan ook van de mooiste botanische tuinen ter wereld.

Sigiriya - WHS

Sigiriya, ook "Leeuwenrots" genoemd, is een 200 m hoge rots in de jungle waarop het paleis van Koning Kasyapa heeft gestaan. Door mooi aangelegde tuinen met waterbassins kom je bij de ingang. Via diverse, smalle trappen kom je steeds hoger. Voor mensen met hoogtevrees is deze steile klim niet aan te raden. Halverwege kom je bij een paar gigantisch uitgehakte leeuwenpoten. Hier kun je uitrusten en de fresco's van de "wolkenmaagden" bekijken. Daarna begint het laatste stuk van de klim. Eenmaal boven is het bijna onvoorstelbaar hoe dit paleis ooit op zo'n hoogte gebouwd is. Tegenwoordig is het niet meer dan een ruÔne. Het uitzicht is echter fenomenaal. Sinds 1982 staat Sigiriya op de Werelderfgoedlijst.

Polonnaruwa - WHS

De oude koningstad Polonnaruwa is gelegen aan een groot stuwmeer. Het werd, na de verwoesting van Anuradhapura, de hoofdstad van Sri Lanka. De oude stadsresten bestaan o.a. uit een museum, het Koninklijk Paleis, tempels en dagoba's. Bij de Lotus vijver ligt het indrukwekkende Gal Vihara heiligdom waarin uit een granieten wand 4 reusachtige Boeddha's zijn gehakt; 1 liggend, 1 staand en 2 zittend. Het Rankot Vihara is een gigantisch beeld van ca. 55 m hoog en is de grootste dagoba. De vele bezienswaardigheden liggen nogal uit elkaar maar je kunt een fiets of riksja huren. Sinds 1982 staat Polonnaruwa op de Werelderfgoedlijst zodat met behulp van Unesco het complex is gerestaureerd en goed bewaard blijft.

Anuradhapura - WHS

Midden in de dichte jungle ligt Anuradhapura, de oudste stad van Sri Lanka en heilige stad genoemd. Gesticht door Koning Anuradha was het eeuwenlang de hoofdstad van Sri Lanka. Tegenwoordig is het nog steeds een belangrijk bedevaartsoord vanwege de Sri Maha Bodhiya. Deze oude boom is een twijg van de Bodhi boom uit India, de "Boom der Verlichting" waaronder Boeddha zijn Verlichting ontving. Dit was het begin van het Boeddhisme op Sri Lanka. Op deze heilige plek hangen diverse versieringen. Andere bezienswaardigheden zijn paleizen, Samadhi Boeddha, 2 reusachtige Dagoba's, de Isurumiyo en Vilhare tempels en diverse monumenten. Vanwege de afstanden kun je het beste een fiets huren om alles te kunnen bezichtigen. Anuradhapura staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst.

Golden Temple of Dambulla - WHS

Dambulla Cave Temple of Golden Temple of Dambulla was ooit de schuilplaats van de koning. Het is het grootste en best bewaarde tempelcomplex in Sri Lanka. Het bestaat uit 5 grotten waarin 157 verschillende Boeddha beelden en diverse kunstwerken te zien zijn. De grotten zijn te bereiken via een aantal trappen.

In de 1e grot "Devaraja Viharaya" ligt een 14 m lang, uit rots uitgehouwen, beeld. Verder zijn er diverse beelden en gedetailleerde muur- en plafondschilderingen.

De 2e grot "Maharaja Vihara" is de grootste en bevat 56 Boeddha beelden.

De 3e grot "Maha Alut Vihara" bevat 50 beelden en een beeld van Koning Kirti Sri Rajasinha.

De 2e en 3e grot zijn het grootst met liggende, zittende en staande beelden.

De 4e en 5e grot zijn kleiner en minder interessant.

Vanaf het plein voor de tempel heb je een prachtig uitzicht. In 1991 is Dambulla op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Pinnawela Elephant Orphanage

Het Pinnawela olifantenweeshuis bestaat sinds 1975. Doordat de olifantenpopulatie bijna was uitgestorven besloot het Department of Wildlife een weeshuis op te richten voor baby olifanten die hun moeder hadden verloren. Inmiddels leven hier ca. 69 olifanten waarvan Sama een van de meest bijzondere is. Deze vrouwtjesolifant is op 2-jarige leeftijd in het noorden van Sri Lanka op een mijn gestapt waardoor ze een deel van haar rechter voorpoot mist. Sindsdien loopt ze op 3 poten. De hele kudde gaat 2 keer per dag 2 uur baden in de Maha Oya rivier. Aan de oever van de rivier kun je genieten van de olifanten die gewassen worden maar vooral van de spelende baby olifanten.

Klimaat

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Er zijn 2 seizoenen; het moesson seizoen en het droge seizoen. Er is elke dag kans op regen dus een paraplu is onmisbaar.Zuiden en Zuidwesten (kust) heet en vochtig

Droge seizoen: december - april, temp. 22C-30C, verkoelende zeewind

Zuidwest moesson: mei - augustus, 25C-29C, veel regen vooral 's nachts, ruige zee, in mei en juni kan de temperatuur oplopen tot wel 35C

Overgangsperiode: september - november, hevige regen- en onweersbuienCentrale hooglanden (Nuwara Eliya) koel en klam, vooral 's nachts koelt het af

Droge seizoen: december - april, gem. 8C-21C

Zuidwest moesson: mei - augustus, gem. 13C-19C, veel regen

Overgangsperiode: september - november, hevige regen- en onweersbuienNoordoosten droger en hogere temperaturen

Droge seizoen: februari - september, gem. 26C-33C

Noordoost moesson: oktober - januari, gem. 25C-28C, vochtig, hevige stortbuien, alles wordt groen

Beste reistijd

Sri Lanka kan vanwege het klimaat het hele jaar bezocht worden. De beste reistijd is echter sterk afhankelijk van de te bezoeken regio's i.v.m. de moessons, zie klimaat. Voor de zuid- en westkust is december t/m april de meest droge tijd al is er kans op een bui in de middag of avond.

Reisdocumenten

Om Sri Lanka in te komen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is bij een verblijf tot 30 dagen niet nodig.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.

Geografie

Sri Lanka ligt in de Indische Oceaan ten zuiden van India en heeft de vorm van een parel. Het eiland heeft verschillende landschappen. Het zuidelijke en westelijke gedeelte van het eiland is zeer groen met vruchtbaar laagland, het noordelijke gedeelte is vrij vlak en zeer droog, het oostelijke gedeelte heeft open grasvlakten. In het centrale hoogland is het bergachtig met valleien, diverse meren en rivieren die ervoor zorgen dat het eiland zeer groen is. De kustregio's zijn vlak en zeer groen met tropische begroeiing.

Kaart Sri LankaMeren; er zijn wel honderden kunstmatige meertjes

Hoogste waterval; Bambarakanda (263 m)

Langste rivier; Mahaweli Ganga (335 km)

Hoogste punt: Pidurutalagala 2.524 m

Laagste punt: langs de kust

Provincies: North Eastern, North Central, Eastern, Uva, Southern, Sabaragamuwa, Central, North Western en Western.Oppervlakte: 65.525 km (ca. 1,5x Nederland)

Aantal inwoners: ca. 21 miljoen

Hoofdstad: Sri Jayewardenepura Kotte (officiŽle hoofdstad), Colombo (commerciŽle hoofdstad).

Taal: Singalees (officieel), Tamil, Engels (regering en toerisme)

Staatsvorm: republiek

Valuta: Sri Lanka Rupee (LKR)

Tijdverschil: in onze zomer 3,5 uur later, in onze winter 4,5 uur later