Reizen AziŽ
HomeContactNieuwsbrief
Landen informatie Nepal
Landen informatie Nepal

Nepal "Het dak van de wereld"

Landinformatie Nepal | Reisgidsen | Landkaarten |
Nepal ligt tussen China en India maar heeft een eigen identiteit. Het is een prachtig land vol kloosters, paleizen en tempels. Zowel het HindoeÔsme als het Boeddhisme speelt een belangrijke rol in het leven van de Nepalezen. Er zijn diverse bevolkingsgroepen die elk hun eigen cultuur hebben. De steden zijn druk maar op het platteland vind je nog kleine, rustige dorpjes. Op elke hoek van de straat kom je mensen tegen die tijgerbalsem aan je proberen te verkopen. De Kathmandu vallei omvat de mooie, oude koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan en is zeer geschikt om fietsend of wandelend te ontdekken. Ondanks dat Nepal een zeer arm land is, is de bevolking ontzettend vriendelijk en gastvrij. Vaak wordt je uitgenodigd en krijg je thee en rijst aangeboden. Nepal is het land van de yak (rund en huisdier), yeti (de verschrikkelijke sneeuwman), stoepa's (boeddhistisch bouwwerk) en Sherpa's (gids en sjouwers). Er zijn ontzettend veel activiteiten te doen waaronder alpinisme, bergbeklimmen, bungeejumpen, canyoing, fietstochten, kajakken, mountainbiken, raften, cursussen in tempels of kloosters (spiritueel, medicinaal, taal of yoga), vissen en wandeltochten. De indrukwekkende natuur bestaat uit de sneeuwwitte toppen van het Himalaya gebergte en heuvelachtig groene landschappen met honderden watervallen en rijstvelden. Nadat in 1953 de eerste beklimming van de Mount Everest plaatsvond, de hoogste bergtop ter wereld, begon het toerisme toe te nemen. Nog steeds staat Nepal bekend als het beste trekkingland ter wereld.Nepal is een land vol tradities en cultuur zoals:

Chaitro daishain; d feestdag, 2x per jaar gevierd (maart en september) met veel dieren offers

Dans; Folk dans, Lakhe, Manjushree, Tharu

Drinken; Chiyaa (thee met melk, suiker, evt. specerijen), Rakshi (populair alcoholisch drankje gestookt uit tarwe of rijst), Lassi (yoghurtachtige drank), Khukri-rum, Kathmandu-wodka

Eten; Dahl Bat (rijst met linzen en groenten), Gurr (soort pannenkoek van aardappelpuree met kaas), Momo (deegballetjes gevuld met vlees of groenten), Tama (soep van bamboescheuten)

Flora; Rododendron is denationale bloem (bloeit in het voorjaar)

Fauna in de Himalaya; blauwe schaap (Bharal), muskus hert, tahrgeit, sneeuwluipaard, sneeuwgier, verder in het land Bengaalse tijger, rode panda, lynx, rivierdolfijnen

Muziek; Folk, fluit, harmonium (Nepalese accordeon), Madal (nationaal instrument), sarangi (Nepalese viool), sitar, tabla (2 drums)

Souvenirs; handgemaakte truien, Pashima kleden, rijstpapier producten, gebedsmolens, juwelierswaren

Vervoer; tempos (driewielige busjes), tuktuk, riksja

Reisgidsen Nepal

Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen en landkaarten zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming Nepal.
Trotter reisgids Nepal
Nederlandstalige reisgidsen al verkrijgbaar vanaf 13.95 >>

Bezienswaardigheden Nepal

Kathmandu

Kathmandu is de politieke en culturele hoofdstad van Nepal en ligt in een vallei op 1.350 m hoogte. Het is een drukke maar sfeervolle stad met gezellige smalle straatjes en veel Boeddhistische tempels, paleizen, pagodes, beelden en offerplaatsen. Het verkeer is chaotisch; fietsers, toeterende auto's, taxi's, bussen, motorrijders, wandelaars, honden, schapen, geiten en loslopende koeien (zijn heilig), alles krioelt door elkaar.

Bouddhanath; Boeddhistische tempel in de wijk Bouddha, grootste stoepa van Nepal en een van de grootste tempels in Zuid-AziŽ, veel Tibetaanse vluchtelingen, overal hangen gekleurde vlaggetjes met gebeden erop, omringd door kloosters, tempels en winkeltjesBudhanilkantha; 5 m langbeeld van Hindoegod Vishnu uit de 5e eeuw, rustend op een bed van slangen in het midden van een vijverPashupatinath; Hindoe tempelcomplex, bij de heilige Bagmati rivier, hier vinden crematies plaats, pelgrimsoord

Swoyambhunath;Boeddhistisch tempelcomplex, grote witte stupa met Boeddha ogen en versierd met gebedsvaantjes, ook wel "apentempel", op een heuvel, prachtig uitzicht

Thamel;levendige toeristenwijk, veel winkeltjes, hotels, bar, restaurants, nachtclubs, souvenirshops

Bhaktapur

Bhaktapur is 1 van de 3 koningssteden. De ommuurde stad is autovrij waardoor je heerlijk door de smalle straatjes kunt wandelen. De stad heeft veel bezienswaardigheden waaronder tempels, paleizen, historische gebouwen en okerkleurige woonhuizen. Er zijn diverse wijken zoals de pottenbakkerswijk, houtbewerkerswijk, smederijenwijk en een wijk waar vruchten gedroogd worden. In Bhaktapur stap je dan ook terug in de tijd.

Durbar square; in het centrum van de stad, 500 jaar oud schitterend paleis met 55 ramen, veel musea en tempels

Nyatapola;hoogste tempel van Nepal, uit 1702,5 verdiepingen met op elke verdieping steeds groter wordende beelden zoals worstelaars, olifanten, leeuwen, godenPotters square; op het plein bakken pottenbakkers o.a. kruiken, olielampjes en potten die vervolgens overal staan te drogen

Dakshinkali

Dit tempelcomplex ligt ten zuiden van Kathmandu, belangrijkste heiligdom van de godin Kali, op dinsdag en zaterdag komen honderden pelgrims om het bloed van eenden, geiten, hanen, schapen, varkens en soms een buffel te offeren.

Lumbini

Lumbini is de geboorteplaats van Siddhartha Gautama, Lord Boeddha, de stichter van het Boeddhisme. Het is een van de 4 belangrijkste pelgrimsplaatsen. Elk jaar wordt op 13 mei de geboortedag van Boeddha gevierd. Lumbini met de beroemde tuinen wordt dan ook drukbezocht. Sinds 1997 staat Lumbini op de Werelderfgoedlijst.

Patan "Lalitpur, stad van verfijnde kunsten"

Patan is een grote stad op ca. 1.300 m hoogte maar een stuk rustiger dan Kathmandu. Het is inmiddels vastgegroeid aan Kathmandu en wordt gescheiden door de Bagmati rivier. Patan is een van de oudste Boeddha steden en bestaat uit een wirwar van smalle straatjes en goed bewaarde huizen, Boeddhistische kloosters (Vihars) en Hindoe tempels. Op de 4 hoeken van de stad staan stoepa's, gebouwd in opdracht van keizer Ashoka.

Durbar Square; centraal plein, paleizen, tempels, pagodes, binnenpleinen, beelden en meer dan 1.200 ornamenten

Hiranya Varna Mahavihar/Kwa Bahal; Gouden tempel, gouden voorgevels, voormalig Boeddhistisch klooster, uit de 12e eeuw, gebouwd door koning Bhaskar Varma, 2 leeuwen bewaken de tempel, afbeeldingen en beelden van Boeddha, binnenhof een kleine tempel met gedecoreerd siertorentje, diverse bronzen beelden

Mahaboudha; Boeddhistische stenen tempel, bedekt met terracotta stenen waarin honderden Boeddha afbeeldingen gegraveerd zijn

Krishna Temple; achthoekig, uit 1637, een van de meest bezochte tempels in Patan, 21 gouden torenspitsen

Pokhara "poort naar de Himalaya"

Pokhara lag ooit aan de belangrijke handelsroute tussen India en Tibet en is de 2e grootste plaats van Nepal. De prachtige plaats ademt rust uit en wordt omringd door het imponerende Himalaya gebergte. Daarnaast heeft het door de ligging ook nog een aangenaam klimaat. Er zijn veel winkels, bars en restaurants waar je heerlijk kunt eten. Pokhara is vooral begin- en eindpunt van de wereldberoemde trekkings en is dan ook zeer populair. Verder zijn er diverse activiteiten zoals golfen, paragliding, pony rijden, raften, ultra-light vlucht, vissen, vogels spotten, wandelen of je kunt een mountainbike of motor huren.

Phewa Lake; prachtig helder meer, trekt veel toeristen, winterresidentie van de koning, boottochten, zeilen en zwemmen. Op de achtergrond zie je de toppen van Mt. Machhapuchhare (vissenstaart berg) die 6.977 m hoog is.Tal Barahi Temple; de tempel van godin Kali ligt in het middenvan hetPhewa meer, met een roeiboot te bereiken, op dinsdag en zaterdag worden hier dierenoffers gebracht

David's Fall; kleine waterval die in een diepe kloof stort en daarna verdwijnt

Chitwan National Park

Het Chitwan NP is het oudste en bekende park van Nepal met een oppervlakte van 932 km.

Het park was voorheen jachtgebied maar is sinds 1973 een nationaal park met een groot aantal beschermde diersoorten waaronder de Indische neushoorn en de Bengaalse tijger. Verder leven hier o.a. Axishert, civetkat, Gaur buffel, jakhals, olifant, krokodil, lippenbeer, luiaard, luipaard, rhesusaap, wilde hond, wild zwijn, diverse hertensoorten en meer dan 450 soorten vogels. Het park heeft een Elephant Breeding Centre en een Crocodile Farm. Chitwan biedt diverse activiteiten; jeepsafari, olifantrit, olifanten wassen in de rivier, jungle wandelingen, nachtwandelingen, kanotocht tussen de krokodillen en vogels spotten. Sinds 1984 staat het Chitwan NP op de Werelderfgoedlijst.

Klimaat

Het klimaat van Nepal loopt door de hoogteverschillen sterk uiteen en is te verdelen in 3 zones.Noorden (Himalaya)

koele zomers en strenge winters

in voor- en najaar altijd droog met temperaturen tot 20įC

de nachttemperatuur kan tot -30įC dalen

boven de 4.200 m is de temperatuur steeds onder het vriespunt en ligt er sneeuw en ijs

Centrum (heuvels en lage bergen)

warme zomers en koele winters

Kathmandu vallei temperaturen zomers variŽrend van 19įC tot 27įC, 's winters 2įC tot 12įC

Zuiden (laagland)

subtropische zomers en milde winters

heetste deel van Nepal

zomers heet en vochtig, temperaturen tot boven 40įC

's winters mild en droog, temperaturen variŽrend tussen 10įC tot 23įC/17įC

De moesson loopt van juni - september. Tijdens deze periode kunnen wegen onbegaanbaar zijn.

Beste reistijd

Nepal kan vanwege het klimaat het hele jaar bezocht worden. De beste reistijd is echter sterk afhankelijk van de te bezoeken regio's. Over het algemeen is de droge tijd van oktober t/m maart de beste periode.

Reisdocumenten

Om Nepal in te komen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is verplicht.

Vaccinaties

Informeer minimaal 6 weken van tevoren bij GGD, LCR of een vaccinatiecentrum in de buurt.

Geografie

Nepal wordt omringd door 2 landen; Tibet in het noorden en India in het oosten, zuiden en westen.

Door de uitgestrektheid van het land en de vele hoge bergen is het land dunbevolkt. Nepal heeft het hoogste gebergte ter wereld met als hoogste top de Mount Everest op 8.848 m. Verder bestaat het land uit heuvels, rivieren, vruchtbare valleien, vlaktes en bos.

Het land kan geografisch in drieŽn worden gedeeld:

Noorden; Himalaya hooggebergte (15% van het land) met de Mount Everest

Centraal; heuvelachtig gebied en lage bergen "Hilly region"

Zuiden; Terai (Tarai) laagvlakte, vruchtbaar en vlak

Meer (grootste); Rara Tal (10.800 km) op 2.990 m hoogte

Hoogste waterval; Hyatung (1.300 m)

Langste rivier(en); Karnali (507 m)

Hoogste punt: Mount Everest (8.848 m)

Laagste punt: Kanchan Kalan 70 mNepal is verdeeld in 14 zones, onderverdeeld in 75 districten en gegroepeerd in 5 regio's:

Regio Purwanchal; Kosi, Mechi, Sagarmatha

Regio Madhyamanchal; Bagmati, Janakpur, Narayani

Regio Pashchimanchal; Dhawalagiri, Gandaki, Lumbini

Regio Madhya Pashchimanchal; Bheri, Karnali, Rapti

Regio Sudur Pashchimanchal; Mahakali, Seti

Oppervlakte: 147.181 km (ca. 3,5x Nederland)

Aantal inwoners: ca. 28.563.377

Hoofdstad: Kathmandu

Taal: Nepali, lokale talen, in toeristische gebieden Engels

Staatsvorm: Republiek, sinds 2008 (in 1951 koninkrijk)

Valuta: Nepalese Rupee (NPR)

Tijdverschil: in onze zomer 3 uur en 45 minuten later, in onze winter 4 uur en 45 minuten later